Сигналът на Рашков срещу обвинител №1 вече е разпределен на прокурор

OFFNews 28 юли 2021 в 13:05 4709 0

Сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев, вече е разпределен на прокурор, съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БТА, без да уточнява кой е обвинителят.

Първоначално Рашков изпрати част от материалите, събрани в доклада му за главния прокурор Иван Гешев, на шефа на Националната следствена служба и заместник на Гешев Борислав Сарафов. Те обаче бяха препратени на Специализираната прокуратура, защото от НСлС обявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебно производство. 

Маджарова обясни, че на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

На заканата на Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативната специализирана прокуратура. Такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, посочи тя.

Валентина Маджарова припомни, че по силата на действащия от 1975 г. НПК основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952 г. е предвиждал възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови