Шестима с обвинение за лихварство. Давали заеми срещу 10% отгоре

OFFNews 13 декември 2021 в 13:26 1597 0

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност за лихварство, съобщиха от Специализираната прокуратура. 

Те са задържани на 10 декември 2021 г. в Лом при специализирана полицейска операция на ГДБОП със съдействието на служители от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

При извършените претърсвания на 5 адреса, ползвани от обвинените, са намерени и иззети около 1 кг накити от жълт метал, 13 350 евро, 1320 лв., телефони, лаптоп, документи, банкови карти и други вещи, за които се предполага, че са използвани за престъпна дейност.

Установено е, че групата е действала на територията на Лом от началото на 2015 г. Участниците давали пари на нуждаещи се срещу 10% лихва.

Предоставяни били неголеми суми - между 1000 лв. и 2000 евро. При забавяне на вноската на длъжниците била начислявана допълнителна лихва, упражняван бил физически и психически тормоз. Мнозина от тях били принуждавани да предоставят банковите си карти и ПИН кодове, с които получавали детски надбавки и социални помощи. Една от пострадалите била принудена да им даде пълномощно, с което месеци наред теглили цялата й пенсия.

Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за двама от обвинените. На останалите четирима съдът взе мярка „домашен арест“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови