Шестима на съд за данъчни измами с лекарства, и лелята на единия в схемата

OFFNews Последна промяна на 07 август 2020 в 14:24 2080 0

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу 6 лица за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления със скъпо струващи лекарства, предимно от Великобритания. 

От началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г. обвинените нанесли щети на държавния бюджет в размер на 3 170 713, 53 лева, като не плащали данъчни задължения в особено големи размери на две действащи търговски дружества. 

Доказателствата по делото сочат, че групата е била създадена и ръководена от А.Х., лице с българско и сирийско гражданство. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността „домакин“. 

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа „липсващ търговец“ с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост. Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа „липсващ търговец". Накрая действащи фирми-„брокери“ декларирали доставки на лекарства към реални клиенти. 

Натрупаните по престъпен начин средства от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки. 

През 2017 г. А.Х. съставил дневници на покупките с невярно съдържание на ръководеното от неговата леля дружество. В тях били отразявани данъчни фактури за доставки с право на пълен данъчен кредит, без реално да са били извършвани каквито и да било доставки.

Ръководителят на групата има 3-годишна условна присъда за престъпление против паричната и кредитната система, в рамките на чийто 5-годишен изпитателен срок е организирал и ръководил престъпната група за данъчни престъпления, както сочи обвинението.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !