Експертизата по делото 'Нексо' ще струва половин милион долара

OFFNews 20 април 2023 в 13:35 1677 2

дело

Снимка Архив

Нексо

Изготвянето на експертизата по делото "Нексо" ще струва 500 000 долара. Сумата бе назована от главния прокурор Иван Гешев на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което беше разгледано искане на Гешев за осигуряване на парите.

В него обвинител №1 пояснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на Националната следствена служба (НСлС) досъдебно производство, свързано с разследване за пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор. Изтъква се, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес, съобщи "Лекс".

Експертизите ще бъдат възложени на американска компания.

Разследването в България започна през януари и е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. пране на пари, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления. Шефовете на компанията Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

След като докладва писмото на главния прокурор днес, представляващият ВСС Боян Магдалинчев уточни, че миналата седмица е била проведена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за този половин милион долара е бил обсъден и сумата ще бъде заложена в разработвания от МФ проект на бюджет за 2023 г.

Това е причината ВСС да разреши на прокуратурата да използва левовата равностойност на сумата от перото за издръжка, за да плати на експертите. Същевременно кадровиците възложиха на държавното обвинение да заложи тези 500 000 долара в бюджета на НСлС за 2023 г.

В началото на март т.г. ВСС обсъди друг финансов въпрос, отново свързан с разследването "Нексо". Тогава беше разрешен разход в размер на 90 000 долара без ДДС, който представлява годишен абонамент за достъп до две платформи – CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc.

И тогава ВСС поиска финансовият министър да предвиди парите в бюджета на прокуратурата като разреши на разследващите да използват тази сума отново от перото за издръжка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1011

2

firefighter88

20.04 2023 в 15:57

А,когато губят "знакови" дела , защо не ги плащат некадърните и политически обвързани прокурори и следователи,начело с Гешев?!

22548

1

dolivo

20.04 2023 в 15:04

ба си дебилите
 
X

Подкастът на OFFNews