Съветът за върховенство на правото излъчи работна група за медийна среда и достъп до информация

OFFNews 26 юни 2023 в 12:52 760 0

Славов

Снимка МП

Срещата в Министерството на правосъдието.

Представители на държавни институции, медии и професионални магистратски организации се включват в работна група за медийна среда и достъп до информация, стана ясно по време на заседанието на Съвета за върховенство на правото, проведено в Министерството на правосъдието.

Правосъдният министър Атанас Славов представи пред членовете на съвета концепция за политиката за свободата на медиите, плурализма и защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP дела).

"Изключително притеснително е, че в България също има случаи на SLAPP дела. Необходимо е да предложим адекватна законодателна рамка на защита срещу подобни производства, целящи да заглушат критични медии и неправителствени организации", заяви Славов.

Предвиждат се промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), така че SLAPP делата да бъдат включени сред бързите производства, както и възможност за прекратяване на явно необоснованите искове срещу медии, НПО и др., на ранен етап. Акценти в концепцията са също изсветляване на медийната собственост и прозрачност на държавното финансиране чрез реклама.

Пред съвета бе поставен въпросът за предложените за второ четене в парламента изменения в Закона за достъп до обществена информация, предизвикали обществен отпор. Нито една от 47-те държави в Европа не търси "правен интерес" за разрешаване на достъп до информация, даде пример адвокат Александър Кашъмов.

В тази връзка Атанас Славов увери, че МП ще изрази негативно становище към тези изменения.

Той акцентира върху намерението да бъдат изпълнени всички препоръки за ЕК, въпреки някои затруднения. Бе посочено изискването на Еврокомисията за независима антикорупционна комисия и търсенето на най-добро решение за второто четене на единствения одобрен законопроект по темата.

Атанас Славов изрази надежда в предстоящия Доклад на ЕК за върховенството на правото за България, който ще бъде обявен в началото на юли, да бъде отчетено стореното през последните месеци в страната. За пример даде приетите промени в НПК и ЗСВ за механизма за независимо разследване на главния прокурор като гаранция, че страната ни изпълнява многократно даваните препоръки от институциите на ЕС и на Съвета на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика