Само реформатори от кабинета Борисов - 2 са клиенти на Темида

Юлиан Христов 12 декември 2017 в 14:24 22622 2

Само реформатори от кабинета

Министри от квотата на Реформаторския блок в правителството "Борисов - 2" са единствените клиенти на Темида от предходния кабинет.

Обвиняеми са бившият външен министър Даниел Митов, заедно със заместника му Христо Ангеличин. И двамата са били членове на Демократи за силна България (ДСБ) на експремиера Иван Костов. Във вторник прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу двамата. Те са обвинени за престъпления по служба, с което са нарушили и Закона за обществените поръчки. 

Подсъдим е и бившият министър на отбраната Николай Ненчев - лидер на БЗНС и част от коалицията на Реформаторския блок. Той има със сходни обвинения - за престъпления по служба във връзка с проведена обществена поръчка за униформи на военните. Ненчев има и второ дело за това, че отказал да изпълни договор за ремонта на изтребителите МиГ-29

Митов и Ненчев си навлякоха гнева на премиера Бойко Борисов, който се усъмни, че двамата са давали обещания зад гърба му. Става въпрос за т.нар. флотилия в Черно море. 

"Ако мои министри са давали напразно надежди, без да ме информират по тази тема, ще има проблем с тях. Ще ги пратя на корабите да воюват те. Да видят колко е хубаво", коментира пред журналисти Борисов. От това последва светкавична реакция от Митов и Ненчев, които на среща с президента Росен Плевнелиев и премиера изясниха позициите си относно това какви ангажименти са поемали. Стана ясно, че флотилия в Черно море срещу Русия няма да има. 

Оказва се, че Митов и Ненчев са и първите висши държавници, които ще отговарят пред специализирания наказателен съд, след като парламентът прие промени, с които прехвърли делата за корупция по високите етажи на властта там. Заедно с това спецсъдиите и спецпрокурорите бяха мотивирани от депутатите със специални бонуси.

След като премиерът се ядоса на двамата се министри, Ненчев беше привикан от депутатите от ГЕРБ в парламента. Реакцията и на Борисов, и на депутатите му беше провокирана и от изявленията на тогавашния лидер на ДСБ Радан Кънев и заместника му Атанас Атанасов. В интервю за Пред Нова тв Кънев заяви, че само Митев и Ненчев работят в подкрепа на евроатлантическите ценности и са гарант за сигурността. Атанасов пък заяви, че правителството прави ясен завой към Русия, а Борисов е надминал БСП "в раболепието към Русия".

Пред Темида отговаря и бившия здравен министър Петър Москов - също бивш кадър на ДСБ. Той е с три обвинения заради бартера с ваксини с Турция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови