Съдийската колегия се събира за проблеми по време на извънредното положение

OFFNews 27 март 2020 в 12:34 12156 0

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се събира във вторник, за да обсъди проблеми, възникнали в работата на съдилищата по време на извънредното положение. Ще се търси решение, ако се удължи неговият срок, съобщи „Лекс“.

Ще бъде поставен въпросът за разпоредбите в закона за извънредното положение, според които не се спират процесуалните срокове по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, както и такива, свързани с мерки за принуда, както и не се спират давностните срокове по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушение и наказания.

Вчера съдиите са подготвили промени в закона, които са изпратени на Народното събрание. Идеята е в чл. 3, т. 1 и 2 от него да се запише, че спират сроковете по делата, с изключение на тези, посочени с решения на съответните колегии на ВСС, т.е. които самата съдебна система е преценила, че ще продължи да разглежда.

Някои съдилища отказват да издават свидетелства за съдимост, въпреки решението на ВСС това да става по електронен път. Това също е в дневния ред на съдиите.

Очаква се да бъде разширен и списъкът с делата, които ще се гледат по време на извънредното положение – например ще се добавят някои административни дела.

Ще се прецизира и решението на СК на ВСС от вчера, с което беше дадена възможност на всеки председател на съд сам да преценява кои спешни и неотложни дела да се гледат при извънредното положение. Решението е наложително, защото се очаква да има противоречива практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови