Съдът пусна на свобода Сали Табаков. Не намери доказателства за неизгодна сделка с МОН и пране на пари

Даниела Добрева 02 юли 2024 в 16:59 1638 2

Сали Табаков на път към съдебната зала.

Снимка Скрийн шот OFFNews

Сали Табаков дойде окован в съдебната зала.

Софийският апелативен съд отмени окончателно ареста на областния лидер на ДПС-Варна и общински съветник Сали Табаков, който бе обвинен за сключване на неизгодна сделка, ощетила Министерството на образованието и науката.

Освободен и е другият обвиняем - тъстът на Табаков, Закир Османов. Аргументът за решението на САС - няма никакви доказателства за извършено престъпление.

Комисията за противодействие на корупцията образува досъдебно производство срещу двамата след обиски и изземване за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на автобуси за нуждите на училища в България.

При претърсванията бяха намерени пари, злато и документи. От Закир Османов бяха иззети 547 000 евро и 50 000 лв. От Сали Табаков - 320 000 лв., 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лв.

Двамата бяха арестувани на 21 юни, а три дни по-късно Софийският градски съд остави в ареста Табаков, а Османов бе пуснат под домашен арест. Те се сдобиха и с обвинение за пране на пари, което също отпадна днес.

Обвиняема е и бившият главен секретар в МОН Албена Михайлова, която е под гаранция от 5000 лв. Именно тя е подписала рамковия договор с фирмата на Османов "Джеми" за доставка на автобусите за ведомството. Според прокуратурата тя е извършител, а Табаков и Османов са нейни помагачи.

Защитниците на двамата Васил Василев и Бойко Найденов бяха категорични, че прокуратурата не е представила никакви сериозни доказателства за извършено престъпление, а адвокат Василев обясни иронично, че това не е първото дело, в което държавното обвинение настоява, че печалбата задължително е престъпление. За работата на КПК пък коментира:

"Името не прави работата. Не е ли корупция това, че някой е обвинен незаконно? За мен е корупция и такива хора трябва да носят наказателна отговорност."

Адвокатите бяха категорични, че договорът с МОН е изряден. Той е факт след като Министерският съвет е отпуснал 42 млн. лв. за покупката на бусовете. Османов е представил най-добрата оферта и това, че е закупил МПС-тата евтино от Турция и ги е продал на по-висока цена не го прави непременно престъпник. Освен това договорът е не само за доставка, но и за поддръжка на автобусите.

Решението на САС влиза в сила незабавно и не подлежи на обжалване.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11421

    2

    bls

    02.07 2024 в 19:04

    Чакайте малко да обощя - арестувани са тия, намерени са пари, злато, гранати (според медиите) и САС казва, че няма доказателства. Възможните изводи - или САС е тотално компроментиран и купен, или КПК са тотални неадекватници и не са събрали ГОДНИ доказателства. И двата извода който и да е верен са абсурдно тъжни ..

    1000

    1

    Mumko

    02.07 2024 в 18:12

    Цялата ни държава е такава комична. Хванали ги, ама нямали доказателства. Намерили в домовете им под дюшеците милиони, ама чисти като сълзи. Сега да е и ние ще им плащаме като осъдят държавата.
     
    X

    Европейското първенство