Съдът пусна Миню Стайков за консултация в Швейцария заради висока температура

OFFNews 27 август 2021 в 16:13 7604 2

Подсъдимият за злоупотреби с европейски средства и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол Миню Стайков е пуснат от Апелативния специализиран наказателен съд за преглед в Швейцария, тъй като поддържал висока температура от дълго време.

Това се разбира от определение на АСНС, с което е потвърдил разрешението на спецсъда, протестирано от прокуратурата, съобщи "Лекс".

Стайков престоя в ареста две години и половина и наскоро осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради задържането си. Едва през февруари съдът замени най-тежката мярка с домашен арест, а в края на юли Стайков е вече на свобода срещу гаранция от 200 000 лв. 

Миню Стайков бе арестуван на 5 септември 2018 г. след акция в предприятията "Винпром Карнобат", "СИС Индустрис", "Топаз мел" и др. На следващия ден спецпрокуратурата обвини Стайков и още 7 души в участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Един от тях бе синът му Стайко Стайков, който бе обявен за издирване, а впоследствие - арестуван.

Името на алкохолния бос нашумя и след показанията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа пред парламентарната комисия в 45-ото Народно събрание, че гледал запис за сексуални издевателства на известен затворник. Илчовски спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев. Стайков отрече.

От определението на АСНС става ясно, че алкохолният бос вече е напускал страната заради заболяване и е бил в болница в Турция, но не се посочва кога. Прокуратурата изтъква в протеста срещу разрешението за пътуване до Швейцария, че Стайков не е представил документи за причините за излизането от България, а само, че сега има покана от болница в Женева. Според държавното обвинение той може да се укрие.

Адвокатът на Стайков пък е обяснил, че той има право на второ лекарско мнение, защото не е установено по какви причини поддържа висока температура и е представила на съда покана за консултации в Женева.

Според съдебния състав здравословните проблеми са основателна причина да бъде уважено искането за напускане на страната, а Стайков има сериозен бизнес, който трайно го свързва с България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

28.08 2021 в 04:19

Подсети ме как с честен труд, да изкарам някой милиард.

Собствени 100 кинта имам. Вишо имам. Бачкам от малък.
Висока температура също нееднократно съм придобивал.

Путьо. Утайка.
Що не сдаде боко бе, мухъл, нали той те врътна анално. Надаш се нещо да покриеш? Ми, надай се. Ще ви връткат заедно.