Съдът отмени присъдата на бившия полицай, прегазил Моника на пътя. Връща делото за ново разглеждане

OFFNews 17 август 2023 в 15:39 2282 2

Моника

Снимка Диана Варникова

Промяната на присъдата от ефективна в условна извади хората на улицата.

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов за катастрофата, при която загина седемгодишната Моника в село Братаница. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав на окръжния съд в града от стадия на разпоредителното заседание.

Делото в Апелативен съд – Пловдив бе образувано по жалба на Панайотов срещу наказанието му от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода, съобщи БНТ.

Присъдата му бе наложена заради това че на 19 юли 2021 г. на пешеходна пътека в Братаница блъска пресичащото момиченце и го оставя на място. Моника и по-голямото й братче пресичали шосето, за да отидат на отсрещния тротоар и да си купят сладолед, когато ги връхлита служебният автомобил на тогавашния служител на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Той обяснил, че бързал за спешна задача в Пазарджик и не видял пресичащите деца. Спрелите коли преди пътеката помислил за паркирани.

Основната причина за отмяна на присъдата е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Според апелативните съдии актът е непълен за мястото и начина на извършване на престъплението.

Наблюдаващият прокурор не е изложил факти за посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, накъде са се отправили пресичащите деца, как са били разположени на пътя колата и пострадалото дете преди и в момента на удара.

В обвинителния акт липсва ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Апелативните съдии смятат, че Окръжният съд – Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им.

Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Смъртта на Моника извади на протест селото, след като миналата година Апелативният съд измени присъдата на Панайотов от ефективна в условна. 

Родителите на убитото дете поискаха среща с тогавашния главен прокурор Иван Гешев, за да настояват за спешна съдебна реформа и справедливо наказание за Панайотов. Срещата с родителите на Моника и на други загинали по пътищата деца бе проведена през декември м.г. На нея Гешев обяви, че разбира болката на близките и обеща прокуратурата да направи "всичко възможно да се получи справедливост за вас и за децата ви, но за това са необходими съвместни усилия на прокуратура, неправителствени организации, граждани, църква и т.н.".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

17.08 2023 в 19:12

мда, стандартно, техническа грешка допусната от колегите му

добър ден, корупция

ченге на ченге око не вади

морала да го духа

да му се прище на човек да има всевишен Бог, да ги пържи таквиз...

1935

1

Муню

17.08 2023 в 17:35

Т.е. за убийство на дете не им дреме, дреме им, че не разбра ли съвсем ясно как се случило???
Правосъдие?
Всеки нормален съдия трябва веднага да излезе на протест заедно с хората!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика