Съдът отхвърли жалбата на Светлин Михайлов за повишенията в конкурса за ВКС

OFFNews 17 януари 2023 в 11:58 1433 0

съд

Снимка Архив

ВАС

Жалбата на Светлин Михайлов от Софийския градски съд срещу решение на Съдийската колегия на ВСС, което е свързано с повишение в Търговската колегия на Върховния касационен съд, е отхвърлена, а решението на Върховния административен съд е окончателна, съобщиха от ВАС.

Миналата година колегията повиши четирима съдии - Людмила Цолова, Мадлена Желева, Анжелина Христова-Борисова и Васил Христакиев, излъчени сред 23-ма кандидати. Михайлов също беше претендент, но след повишаването на четиримата СК прекрати гласуването, тъй като местата бяха попълнени.

"В конкретния случай, настоящият съдебен състав отчита, че жалбоподателят Михайлов е насочил жалбата си срещу решението на СК на ВСС по т. 13.6 от проведено заседание на СК на ВСС на 12.07.2022 г., с което е прекратено гласуването по отношение на него във връзка с конкурс за повишаване и заемане на 4 длъжности "съдия" във Върховния касационен съд - Търговска колегия. Законодателят не е предвидил участие на кандидатите в заседанието на СК на ВСС при обсъждане и приемане на решението за прекратяване на гласуването по отношение на кандидатите в конкурса, поради попълване на местата, нито в заседанието на КАК при изготвяне на предложението, поради което жалбоподателя не е снабден с право на участие в този финален етап от конкурсната процедура", изтъква ВАС.

Върховните съдии обясняват, че "липсата на подадена жалба срещу някое от решенията за повишаване на четиримата съдии във ВКС, макар Михайлов да е разполагал с право да ги оспори, води след себе си като правна последица влизането им в сила, поради което настоящият съдебен състав е в невъзможност да осъществи контрол за тяхната законосъобразност и респективно следва да зачита стабилитета, с който се ползва всеки влязъл в сила административен акт". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews