Съдът оправда лидера на ДРОМ и бивш депутат от ДПС Илия Илиев за купуването на гласове

Събраните улики са от полицаи, което ги прави негодни. Прокуратурата ще обжалва

OFFNews 15 март 2021 в 15:29 4183 0

Софийският градски съд оправда лидера на ДРОМ и бивш депутат от ДПС Илия Илиев за купуването на гласове в Ямбол. 

Според обвинението на парламентарния вот през 2014 г. Илиев - тогава кандидат за депутат от ДПС, предложил и дал на няколко души имотна облага, за да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат. Освен това предлагал пари, които да бъдат разпределени между група лица.

Съучастникът му Иван Тодоров се е признал за виновен и се е споразумял с прокуратурата.

Наложеното му наказание е една година затвор с тригодишен изпитателен срок, глоба от 5000 лв. и лишаване от право да заема определена професия или дейност за срок от една година.

Мотивите на СГС са, че прокуратурата не е успяла да докаже обвинението. Освен това разследването е водено от полицията, а не от следователи, както е по закон за лицата с имунитет, съобщиха от съда.

Според магистратите още от самото начало се е знаело, че Илиев има имунитет като кандидат за депутат. Така събраните доказателства са станали негодни и не се приемат от съда. Свидетелите пък в залата са опровергали твърденията за предлагани пари.

Преди 2 г. Илия Илиев получи условна присъда от СГС за измамна схема с фалшиви документи, с която от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) са били източени 4.2 млн. лева. По това дело бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев беше осъден на 11 месеца затвор.

Софийската градска прокуратура ще протестира решението на градския съд за Илия Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови