Проверка в бургаския затвор не е установила нарушения при лечението на COVID-19

OFFNews 29 март 2021 в 16:47 2001 0

Ръководството на затвора в Бургас своевременно е организирало и контролирало провеждането на всички дейности по прилагането на профилактични и противоепидемични мерки с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.

Това е установила проверка по разпореждане на министъра на правосъдието Десислава Ахладова.

Миналата събота един от затворниците в бургаския затвор сигнализира за огнище на зараза и съобщи пред бТВ, че му е отказана медицинска помощ. По думите му десетки лишени от свобода са заразени и са оставени без лекарска помощ. 

Проверката на МП обаче е установила, че медицинското обслужване на лишените от свобода се осигурява в медицинския център при затвора от общопрактикуващ лекар, двама медицински фелдшери и две медицински сестри. През 2021 г. в затвора с коронавирусна инфекция са диагностицирани 28 души. Излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18. Активните случаи на коронавирус са 10, а един е хоспитализиран във външно болнично заведение. На 31 март ще бъде свалена карантината на 9 от тях.

Всички диагностицирани с COVID–19 са изолирани за срок от 14 дни. Терапията на всеки от тях е назначена от лекаря. Медицински фелдшер при затвора проследява ежедневно състоянието на пациентите. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни.

До настоящия момент в затвора в Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID – 19 от външни медицински специалисти, както и ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заболелите лица, съобщават още от правосъдното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови