Процедурата за избор на нов ВСС тръгва до края на февруари

OFFNews 20 януари 2022 в 16:08 1835 0

Процедурата за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота тръгва до края на февруари, съобщи "Лекс".

Очакванията са първо новоизбраният председател на Върховния касационен съд Галина Захарова да встъпи официално в длъжност на 10 февруари, когато изтича мандатът на сегашния шеф на ВКС Лозан Панов. След това заедно с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков те ще свикат общото събрание на съдиите.

Главният прокурор Иван Гешев трябва да свика общите събрания на прокурорите и следователите.

Процедурата предвижда ВСС да приеме хронограма за провеждането на избора като по всяка вероятност тя ще бъде обсъдена на заседанието на 17 февруари, което на този етап е единственото за този месец след встъпването на Галина Захарова.

Целта е да не се губи време и процедурата да се придвижва според сроковете в Закона за съдебната власт. А те ще бъдат конкретизирани в хронограмата.

По закон общите събрания за избор на нов ВСС се свикват не по-рано от 8 месеца и не по-късно от 6 месеца от изтичането на мандата на действащия съвет. Това означава, че процедурата може да започне най-рано на 3 февруари и най-късно на 3 април, тъй като мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври.

Съдиите избират шестима свои представители, прокурорите – четирима, а следователите – един.

11 от членовете на ВСС се гласуват от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3. Управляващите обаче имат 134 депутати при необходими 160, което може да създаде проблем при вота. Ако НС не излъчи представители във ВСС, този състав ще продължи да работи, докато депутатите не постигнат съгласие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки