Прокурорската колегия във ВСС: 'Да, България' се меси в работата на съдебната власт

OFFNews 25 юли 2019 в 14:23 3521 3

Прокурорската колегия във ВСС защити номинирания от нея за наследник на Цацаров Иван Гешев. 

В своя позиция от колегията заявяват, че няма да позволят намеса в работата си. Поводът е Декларация на ПП „Да България!” от 24 юли 2019 г. с искане за оставка на заместник главния прокурор Иван Гешев и за образуване на дисциплинарно производство срещу него; Сигнал от Христо Иванов, председател на тази политическа партия, от 25 юли 2019 г., с искане Прокурорската колегия на ВСС да оттегли кандидатурата на Иван Гешев и срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство; Организираните от ПП „Да България!” протести пред сградата на ВСС днес и Отворено писмо от гражданско сдружение Инициатива „Правосъдие за всеки” от 24 юли 2019 г., с искане за оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. 

В позицията на Прокурорската колегия се казва още: 

Декларацията на ПП „Да България!”, както и сигналът, представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които политическата партия прокламира, че убедено защитава.

Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

3

Име на профила

25.07 2019 в 16:35

Не ви ли е срам, бе? *
___________
* Реторичен въпрос.

17439

2

мнение от IP

25.07 2019 в 16:03

Обаче независимата съдебна власт може да се намесва в политиката според интервюто на Гешев по БНТ. Освен това, пак според него, разделението на властите е мнение на "десните екстремисти", така че да се уточнят от ВСС кое как, защото ние все пак не ядем доматите с колците.

8000

1

nikidimi

25.07 2019 в 15:42

ами да, само Сараите може да се кадруват в прокуратурата