Прокурорската колегия на ВСС отложи решението за назначаването на Даниела Талева

OFFNews 12 юли 2023 в 15:07 1105 0

Талева

Снимка БГНЕС

Даниела Талева

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отложи решението си за назначаване на съдията от Софийския градски съд Даниела Талева за прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да може да разследва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Талева бе първият излъчен на случаен принцип чрез жребий съдия, избрана по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници и трябва да проверява сигнал срещу Сарафов, преди той да оглави временно държавното обвинение, в качеството му на заместник на Иван Гешев.

Според кадровиците темата е изключително важна и изисква присъствието на всички членове на колегията, а двама са в отпуск, без да броим незапълнената бройка, която се освободи преди време и трябваше парламентът да запълни.

Огнян Дамянов напомни за делото пред Конституционния съд по искането на Гешев да бъдат обявени в противоречие с основния закон промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които бе намален броят на гласовете за освобождаване на главния прокурор. По думите му Комисията по атестирането и конкурсите към ВСС е предложила на прокурорската колегия да подложи на гласуване решение, с което да спре процедурата за назначаване на Даниела Талева за прокурор по разследването срещу Сарафов до произнасянето на КС.

Калина Чапкънова също наблегна на незапълнената квота и отсъствието на колегите си, когато изтъкна, че гласуването за Талева трябва да бъде отложено.

Преписката срещу Борислав Сарафов е образувана в началото на юни в Софийската градска прокуратура по сигнал на шефа на дирекция "Публична администрация" при главния прокурор (на отстранения Иван Гешев) Веселин Иванов. В сигнала бяха посочени твърдения в публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на тогавашния зам. на обвинител №1 и началник на националното следствие Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки