Прокуратурата вика Бойко Рашков на разпит по делото Хемус и фирмите на ГЕРБ

OFFNews 22 ноември 2022 в 16:45 2641 2

Рашков

Снимка БГНЕС

Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит заради изявлението си пред Нова тв в неделя, че "има доказателства за онези огромни финансови ресурси, които са изтекли към приближени към ГЕРБ фирми", съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Според ексминистъра "парите са стигнали до кухи фирми, оттам до лица, които са ги ползвали не за строеж на магистрала "Хемус", а са закупени скъпоструващи луксозни имоти в София".

От държавното обвинение обявиха, че от казаното може да се заключи - Рашков разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на средствата, за местонахождението им, за крайните им получатели и за целите, за които са ползвани.

По разследването по делото "Хемус" са отделени материали за договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на аутобана. В тях, "макар и непряко, се навеждат данни за евентуално наличие на престъпна деятелност във връзка с изпълнението на сключени договори и съответно евентуално изпиране на парични средства (разплатените авансово по тях)", обясняват от СГП. С постановление от 16 септември прокуратурата е възложила на ГДБОП да извърши проверка по отделените материали и е дала конкретни указания какви обстоятелства и по какъв начин следва да бъдат изяснени.

До момента не са докладвани резултатите от тази проверка.

"Обстоятелства относно движението на паричните средства са от първостепенно значение както за българското общество, така и за установяването на обективната истина по всички елементи от случая "Хемус". Ето защо доц. д-р Бойко Рашков би могъл да спомогне за разкриването на тези факти пред компетентните органи на прокуратурата по случай, който е в интерес на българските граждани", съобщават от СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

2

ob1

22.11 2022 в 18:37

За малоумните тикви и стар фатмак е достатъчен... само дето в случая тиквата си има каскет и е все тая какво ще каже Рашков. Не е случайно, че е така бетониран плешивият орангутан - нали трябва да пази шефа си.