Прокуратурата ще иска екстрадиция на руския хакер, атакувал 14 сайта

Сайтът на летището в Бургас също е бил временно недостъпен в деня на атаката, заяви говорителят на СГП Десислава Петрова

OFFNews 17 октомври 2022 в 10:20 3666 6

Десислава Петрова

Снимка БТА/Владимир Шоков

Десислава Петрова

Прокуратурата ще иска екстрадиция на руския гражданин, за когото се предполага, че стои зад кибератаката в събота срещу 14 сайта на български държавни институции, съобщи пред БНР говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Прокурор Петрова не съобщи името на заподозрения, но уточни, че СГП проверява близо 150 лица, съпричастни с хакерската атака към сайтове на български институции на 15 октомври. 

"Разследването предполага, тъй като има и международен елемент, да бъдат отправени и молби за правна помощ към няколко държави, което ще бъде сторено. Всички факти, които имат отношение към разследваното от нас престъпление, ние ще ги съберем и ще съобщим резултатите от тях", каза тя и уточни, че ако руските власти не изпълнят искането за екстрадиция, разследването ще се води задочно.

Пред bTV прокурор Петрова заяви, че експерти към Националната следствена служба са установили като първи източник на атаката район Магнитогорск в Русия. По думите ѝ атаката е станала чрез стотици "заразени" компютри, които може да са били разположени в множество различни точки по света.

Десислава Петрова каза, че атаката не е била опит за източване на чувствителна информация, а само за временно затрудняване на достъпа до сайтовете.

"Стана ясно, че и сайтът на летище Бургас е бил временно недостъпен около 13:00 часа на 15 октомври", съобщи още прокурор Десислава Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Ivo RadAr

17.10 2022 в 19:18

Ордерчооо , нямаш и йота престава за какво се произнасяш , но спам след спана , нали?! Що го правиш бе товарищ - толкова ли си повреден?!

-5489

3

Колкото българския съд екстрадира руснака, толкова и руския ще еистрадира някой от Русия.

22548

2

dolivo

17.10 2022 в 11:57

стандартното "производство срещу неизвестно лице" - освен да поискате те да решат кой да ни пратят? Българска мързелива простотия

-240

1

редовно четящ

17.10 2022 в 11:27

Мижи да те лажем!
 
X

Подкастът на OFFNews