Прокуратурата се натъкнала случайно на групата за мокри поръчки с депутатския брат

OFFNews 05 юли 2018 в 11:55 5075 0

Прокуратурата се натъкнала случайно на данни за групата за мокри поръчки

Прокуратурата се натъкнала случайно на данни за организираната група за мокри поръчки, за чието разбиване беше съобщено в сряда. На извънреден брифинг на спецпрокуратурата бяха дадени подробности, от които стана ясно, че разследващите се натъкнали на групата не по линия на разследването на убийството на данъчния служител Иво Стаменов.  Както стана ясно, именно разстреляният в центъра служител на НАП, е бил една от целите на групата. 

От поясненията на прокуратурата стана ясно, че участниците в групата са трима. Техен тартор е братът на бившия депутат от ГЕРБ и настоящ народен представител от ДПС Димитър Аврамов. Именно Борислав Аврамов е раздавал задачите, но не е ясно защо данъчният Иво Стаменов е бил мишена на групата. Досега не са установени данни за това фирма, свързана групата или лично с Борислав Аврамов да е била обект на проверка от НАП.

Информация за групата била дадена от свидетели, които са били наемани за извършване на мокрите поръчки. Тези обаче, които отказали да изпълнят съответната поръка - изнудване, рекет или побой, са дали показания пред прокурори. Как обаче е станала връзката и дали те сами са доши в прокуратурата, не стана ясно. От държавното обвинение поясниха, че свидетелите не са открити в хода на друго разследване.

Ръководената от Аврамов група е извършвала единствено изнудвания - хора са били принуждавани чрез заплахи да поемат имуществени задължения. Групата се е занимавала и с лихварска дейност, но в същото време са извършали събиране на задължения към трети лица.

Борис Аврамов е давал задачите и затова е привечен е като ръководител на тези лица. От прокуратурата не знаят дали той е имал интерес от данъчния Иво Стаменов. Неговите подчинени обаче се интересували от него - търсили са някой да запали колата му и да му нанесат телесна повреда, но за момента мотивите им не са известни. Поръчката е дадена през 2017 г., но от прокуратурата отказаха да пояснят колко време преди извършването на убийството на Стаменов е станало това. 

Групата е имала повече от три поръчки, за които има повдигнати обвинения - за довършени изнудвания, свързани със заплаха. Борис Аврамов има и обинение за съизвършителство. Всички поръчки са извършени на територията на София, а по групата се работи от края на миналата година. 

По-късно през деня в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Борис Аврамов – ръководител и Данаил Петков и Пламен Дренков – участници в организирана престъпна група, създадена с цел рекет. Делото ще бъде гледано днес в 15.00 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови