Хванаха поръчители на застреляния данъчен Иво Стаменов. Сред тях е брат на депутат

OFFNews Последна промяна на 04 юли 2018 в 14:49 15335 0

Снимка БГНЕС

Спецпрокуратурата повдигна обвинения четирима души за участие в група за рекет, поръчала следене и побой над застреляния в София данъчен служител Иво Стаменов. Ръководител на групата е брат на народен представител, съобщават разследващите.

От информацията не става ясно дали същата група има връзка и със самото убийство на Стаменов, който бе директор на звено "Фискален контрол" в НАП-София.

Той бе застрелян в центъра на София, на ул. Дунав", в служебния си автомобил на 18 декември 2017 г. Няколко седмици по-късно той почина от раните си.

Прокуратурата съобщава, че престъпната група е действала в София и други градове от март 2016 г. Трима от обвинените, в т.ч. ръководителят на групата (който е брат на народен представител), са задържани на 3 юли 2018 г. при специализирана
операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Приморско и Белово. Четвъртият участник в момента е в Бургаския затвор, където изтърпява присъда за незаконно притежание на оръжие.

Според събраните доказателства групата е решавала чрез брутални силови действия (и срещу солидно заплащане) финансови спорове в полза на някоя от страните, поемала е и е изпълнявала поръчки за „наказателни акции“ срещу
конкретни хора, или е възлагала изпълнението им на трети лица.

Събрани са доказателства, че групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено „Фискален контрол” в НАП Иво Стаменов.

Сред основните задачи на разследващите дейността на престъпната група е да установят дали нейни участници, или лица, на които са възлагани поръчки за насилствени действия, имат връзка с покушението над данъчния служител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови