Прокуратурата разследва неизгодна сделка в ББР при договора на бившата кантора на Лена Бориславова

OFFNews 04 юли 2022 в 14:33 3375 4

Бориславова

Снимка БГНЕС

Лена Бориславова

Софийската градска прокуратура разследва неизгодна сделка за правни услуги, сключена преди година с Българската банка за развитие и адвокатската кантора, където е работила Лена Бориславова - началник на кабината на Кирил Петков. 

От СГП изрично подчертаха, че разследването не е срещу Бориславова, като припомниха, че от 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица.

"Софийска градска прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за съзнателно сключване от длъжностно лице на неизгодна сделка и от това е произлязла значителна вреда за стопанството, предприятието или организацията, която то представлява – престъпление по чл. 220, ал. 1 от НК", съобщиха от държавното обвинение.

Самата Бориславова коментира, че не се притеснява, но определи разследването като политическа акция.

От прокуратурата са съобщили за бТВ лаконично, че става дума за неизгодна сделка.

Договорът е сключен от управата на ББР на 1 юли 2021 г., като подписалите са Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Контрактът с адвокатското дружество е за месечно възнаграждение от 13 690 лв. без ДДС. По него Лена Бориславова е посочена като лице за контакт, но договорът е сключен с кантората, а не със самата нея.

Към онзи момент Бориславова не е заемала позиция в изпълнителната власт

Наскоро Лена Бориславова съобщи, че срещу нея тече проверка, като изтъкна, че държавното обвинение проверява въпросния контракт, но не и отпуснатите 2 млрд. лв. кредити от ББР.

Скандалът около банката избухна през пролетта, когато тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че са отпускани кредити за 2 млрд. лв., а те, според Бориславова, не се обслужват.

"Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, бел. ред.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", написа наскоро Бориславова във фейсбук профила си, когато съобщи за започналата проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

4

wakeup

04.07 2022 в 18:50

Прокуратурата взе че се разработи Да умреш от смях

1855

3

Чосър

04.07 2022 в 16:21

Ама хайде вече да я реформираме тази бездарна прокуратура (ПП, вас гледам) -- ако прокурорите не правят разлика между страна по договор и лице за контакт може би е редно друг да харчи парите ни от данъци за да си свърши работата. А, и друго -- материален интерес под 14 хил. лева -- вие май се шегувате?

5827

1

pisnamiotmutri

04.07 2022 в 14:59

Още чакам прокуратурата да се произнесе за 74 милиона дадени на преди 2 години на колекторска фирма от онези 80 милиона, с които Борисов се похвали, че подпомогнал малкия бизнес в пандемията. Още чакам прокуратурата да каже защо стотици милиони кредити са раздадени от ББР на фирми неспособни да ги върнат.