Прокуратурата разпита вицепремиера Дончев по случая НДК

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2017 в 15:08 10748 1

Прокуратурата разпита вицепремиера Дончев по случая НДК

Вицепремиерът Томислав Дончев е бил разпитан вчера от прокуратурата по разследването за нецелево разходване на средства за европредседателството от бившия директор на НДК Мирослав Боршош.

Това заяви пред журналисти в Съдебната палата Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от БНТ. Дончев е бил принципал на НДК в миналото правителство на ГЕРБ.

Арнаудова допълни, че разпитите по случая продължават.

Бившите принципали на НДК - министър Лиляна Павлова и Вежди Рашидов, също ще бъдат извикани за обяснения. По думите ѝ, ако прокурорите преценят, че е необходимо, ще извикат на разпит и още членове на Министерски съвет. Арнаудова е категорична, че ако се съберат доказателства за вина и на други лица, прокурорите от отдел "Антикорупция", ще повдигнат още обвинения.

Румяна Арнаудова уточни, че двете обвинения на Мирослав Боршош за безстопанственост и нецелево изразходване на средства са "начални и работни". Причината е, че продължава анализът на 4000 договора, които той е сключил, докато е ръководел НДК. "Предстои вероятно повдигане на обвинения и за други подобни престъпления", каза още Арнаудова.

Тя обясни, че парите, които са изразходвани не за председателството, са около 1 700 000 лв., но по думите ѝ е възможно тази сума да се увеличи.

По-рано днес стана ясно, че Боршош е обвиняем за неправомерно изразходване на целеви средства за ремонта на НДК и за умишлена безстопанственост.

Според прокуратурата Боршош е похарчил целеви средства за плащане на разходи. Парите - 17 млн. лв., са отпуснати с решение на Министерския съвет, като са били предназначени за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8415

1

senester

19.07 2017 в 15:19

Сега ще станем свидетели на масова министерска амнезия