Прокуратурата предаде на съд шестима души по обвинение в шпионаж

Ангел Марковски 18 ноември 2021 в 13:17 1401 0

Военно-окръжна прокуратура София внесе във Военния съд обвинителен акт срещу арестуваните през март шестима за шпионаж в полза на Русия. При спецоперацията тогава бяха блокирани изходите на столицата, а руски дипломат беше изгонен. Те са обвинени за извършени престъпления по глава Първа от Особената част на Наказателния кодекс - Престъпления против Републиката, съобщиха от прокуратурата. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

На съд са предадени шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са били повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение.

Като ръководител на групата е обвинен бивш отговорен служител във военното разузнаване. По данни на прокуратурата в продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.

От прокуратурата допълват, че участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация,
представляваща интерес за чуждото разузнаване, пишат от прокуратурата без да посочват за коя държава е бил шпионажа. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

В групата участвали двама действащи офицери от служба "Военна информация", ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност.

По досъдебното производство са били събрани доказателствени материали в обем от над 140 тома.

Проведени са били разпити на повече от 70 свидетели и са били извършени компютърно - технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Петима от обвиняемите и към момента са задържани за постоянно в ареста, а един е с наложена парична гаранция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови