Прокуратурата пак се ожали от политически натиск. Ще отговаря на всяка лъжа

OFFNews 29 март 2022 в 13:00 1821 1

За пореден път прокуратурата се оплака от "системното нарушаване на върховенството на закона и принципа на разделение на властите от страна на представители на изпълнителната и законодателната власт".

От декларацията на държавното обвинение, прочетена от зам. главния прокурор Десислава Пиронева, стана ясно, че заради множеството атаки срещу съдебната власт и в частност прокуратурата се е стигнало до засягане на престижа й. Тези атаки изкривявали обществената представа за дейността на прокуратурата, като "това застрашава правата на всеки един гражданин заради нарушаването на върховенството на закона".

Прокуратурата е съгласна с думите на премиера Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и това, че никой не е над закона. Но това може да се постигне чрез диалог и взаимодействие между институциите, изтъкна Пиронева.

Поради огромния обем на изнесени неверни твърдения, на моменти граничещи с очевидни лъжи, нямало как да се представят по-конкретно. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и да представя обективна информация, за да може българските граждани да добият реална представа, поясни Пиронева с уточнението, че се отговаря на всяко невярно твърдение.

"Неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част от които работят в значим публичен и обществен интерес, и цели да им се въздейства по непозволени от закона средства. Атаките срещу прокуратурата целят нейното вероятно овладяване с нелегитимни политически цели", се казва в декларацията.

Заместничката на Иван Гешев посочи като пример изказване на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че случаят с "Барселонагейт" ще бъде заметен под килима, а спецпрокуратурата многократно е давала информация по случая. Пропаганда била и тезата за липсата на реформа в прокуратурата и ще доведе до по-малко средства в Плана за възстановяване и устойчивост.

Под ударите на критиките попадна и вицепремиерът Асен Василев.

"Докладът на АДФИ от м. г. повтаря констатациите на доклада от 2020 г., възложен от прокурор от Специализираната прокуратура, а не от министър Асен Василев, който е послужил в разследването срещу Васил Божков. Още през 2020 г. е получен сигнал от Божков и са проверени всичките му твърдения в цялост по досъдебното производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура", отчете Пиронева.

Но бе категорична, че е изключен разпит на обвиняем с видеоконферентна връзка, преди да му бъде предявено обвинение лично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови