Прокуратурата образува бързи производства за нелегално минаване на границата

OFFNews 19 октомври 2015 в 14:12 2816 1

От 16 октомври до 18 октомври 2015 г. Районна прокуратура-Свиленград е образувала шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната граница. Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани.

На 16 октомври 2015 г. в 3 часа през нощта на влизане в страната от Турция в България през ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ по линията Истанбул-София. При извършената паспортна проверка са задържани трима иракски граждани, които представили на служители на гранична полиция иракски паспорти с положени неистински визови немски стикери.

Според обясненията им всеки от тях е платил на непознато лице в гр. Истанбул, Турция, по 10 000 долара за поставяне на неистински немски визов стикер. Районна прокуратура-Свиленград е повдигнала на трите лица обвинение за преминаване на границата без разрешение на органите на властта и за съзнателно използване на неистински или преправен документ – престъпление по член 279 и член 316 връзка с член 308 алинея 2 от Наказателния кодекс.

На същата дата в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, който му бил предоставен от другия иракчанин, пътуващ с него. Паспортът, който е истински, бил закупен от Истанбул за 700 долара. Целта на пътуването на лицето, използвало паспорта, е била Швеция. На него му е предявено обвинение за преминаване на границата без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на страната на лица или групи от лица без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс.

На 17 октомври 2015 г. около 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара при извършена проверка от граничните служители на товарен влак, пътуващ от Турция за България, са били открити двама афганистански граждани, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух. На двамата са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Същия ден в 20,35 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен влак, пътуващ от Турция за България, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани, които първоначално твърдели, че са сирийци, но впоследствие са им намерени документите за самоличност. Те са привлечени като обвиняеми за преминаване на границата без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерено легнало друго лице, което е установено, че е афганистански гражданин. Предявено му е обвинение за преминаване през границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа.

На 18 октомври 2015 г. в 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен вагони са открити двама афганистански граждани, които според обясненията, са били качени във влака на жп гарата в гр. Одрин, Турция, от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек. Срещу тях са повдигнати обвинения за преминаване на границата на страната без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград с постановление на наблюдаващия прокурор.Същия ден около 16 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара в товарен вагон са били открити и задържани 16 лица - сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Лицата са заявили, че влизат в Република България, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в гр. Елхово. Образувана е предварителна проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови