Прокуратурата не е съгласна да се закрие спецправосъдието. Изпраща становище до ЕК и ЕП

OFFNews 12 февруари 2022 в 10:47 1646 0

Прокуратурата изготви становище по законопроекта за съдебната власт, с който се предвижда закриване на спецправосъдието. От обвинението не са съгласни с предложените промени и ще изпратят становище си до Европейската комисия и Европейския парламент. 

В становището се посочва, че приемането на предложенията за закриване на специализираните структури (съд, прокуратура и следствени органи), би накърнило сериозно интересите на българската държава и е съществено отстъпление от постигнатото в резултат на дългогодишните усилия по Механизма за сътрудничество и проверка и по новия Механизъм за върховенството на правото в държавите-членки на ЕС, съобщават от държавното обвинение. 

Според тях мотивите са несъстоятелни, а в "някои отношения - нелогични". Допълва се, че във връзка с работата на Специализираната прокуратура по делата за организирана престъпност, мотиви дори липсват.

"Специализираната прокуратура заема ключово място в борбата с организираната престъпност, корупцията и тероризма, и се определя като ефективна структура за наказателно преследване срещу корупцията по високите етажи на властта, както и по досъдебните производства за тероризъм и за шпионаж", пишат от прокуратурата.

От обвинението допълват, че по редица дела за корупционни престъпления обвиняеми са народни представители, длъжностни лица на високи позиции в системата на изпълнителната власт и заемащи висши публични длъжности.

"За пръв път в най-новата история, отново по досъдебни производства на Специализираната прокуратура, като обвиняеми са привлечени действащи министри и заместник-министри за престъпления по служба", посочват от ПРБ.

Противодействието на корупцията далеч не е свързано само с дейността на органите на съдебната власт, а е много по-сложен процес, изискващ ефективност и професионализъм в други звена от изпълнителната власт, в които се осъществява първичната дейност по разкриването на престъпленията, пише в становището.

Посочва се още, че ако неприключените досъдебни производства, най-вече тези за организирана престъпност, автоматично се прехвърлят в окръжните прокуратури без необходимия кадрови ресурс и специализация, на фона на риска от местни обвързаности, това ще се отрази отрицателно на ефективността на делата и ще върне модела, доказал своята непригодност.

В проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, според прокуратурата, липсва регламентация за компетентността по делата на Европейската прокуратура, което ще се отрази крайно негативно на изпълнението на задълженията на българската държава по Регламента за установяване на засилено сътрудничество и създаване на Европейска прокуратура.

Предлаганото законодателно решение за възстановяване или преназначаване на магистрати след закриването на специализираните структури ще засегне несменяемостта и независимостта на магистратите.

"Закриването на специализираните съд и прокуратура би удовлетворило интересите на ограничен кръг от лица, „застрашени“ от специализираното правосъдие, и е теза, поддържана публично от политици, а също и от редица обвиняеми и подсъдими по наказателни производства", пишат от обвинението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови