Прокуратурата иска Гешев да протестира пред Съвета на Европа срещу отказа на Сърбия да задържи двамата от Nexo

OFFNews 10 април 2023 в 15:59 1906 0

правосъдие

Снимка Архив

СГП с призив към Гешев.

Софийска градска прокуратура е уведомила обвинител №1 Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа. Става въпрос за отказа на сръбските власти да задържат издирваните чрез Интерпол съоснователи на Nexo Антони Тренчев и Коста Кънчев.

Изброява се и цялата хронология на събитията около аферата. Прокурор на СГП е постановил "задържане до 72 часа" по делото "Nexo" спрямо двамата. На 31 март 2023 г. са издадени Европейски заповеди за арест на двамата.

На 4 март от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" в МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система със сигнал по чл. 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.

Три дни по-късно от същата дирекция на МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите за международното издирване на Тренчев и Кънчев. В същия ден е получена информация от ГС на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". Интерпол е изискал допълнителна информация от нашата прокуратура, като е посочено, че исканите данни са необходими, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Всичко това е изпратено, а Интерпол потвърждава за получаването на материалите, като уточнява, че те се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП.

Заместник на главния прокурор е изпратил молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите.

Пак на 7 март от националното бюро на Интерпол в Белград съобщават, че Тренчев и Костов са пристигнали предния ден в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. "МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими", се посочва в съобщението на СГП.

Изпратени са преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на двамата до сръбското правосъдно министерство. Но искането на българската прокуратура не е изпълнено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!