Прокуратурата и МВР създадоха спецзвено в помощ на разследванията

OFFNews 11 август 2023 в 16:58 1176 0

подписване

Снимка МП

И.ф. главен прокурор и вътрешният министър си стиснаха ръцете за създаването на новото спецзвено.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и вътрешният министър Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на специализирано междуведомствено звено. Неговата цел е да подпомага разследването по досъдебни производства, образуването на преписки, събирането и анализа на информация за организирани престъпни групи и лица, свързани с производство, държане и разпространение на наркотични вещества, трафик на хора и на незаконната миграция, съобщиха от държавното обвинение.

В специализираното звено участват прокурори от Върховна касационна прокуратура, ръководни служители от ГД "Национална полиция" и ГД "Борба с организираната престъпност". Те ще извършват мониторинг на оперативни дела, преписки и досъдебни производства с цел своевременното им приключване.

Като превенция срещу разпространението на наркотици със съдействието на Министерство на образованието и науката ще се организират разяснителни дискусии, срещи и обучения с ученици, учители, родители и представители на охранителни фирми, отговарящи за сигурността в учебните заведения, за вредоносните последици от употребата на наркотични вещества и тенденциите при тяхното разпространение.

Участниците в образователните сесии ще бъдат запознавани и с предвидената наказателна отговорност и санкциите, съгласно действащото законодателство.

Междуведомственото звено ще представя ежемесечен доклад на главния прокурор и на министъра на вътрешните работи за извършената работа
Контролът по ръководството и координацията на съвместното звено са възложени на заместник главния прокурор при ВКП и на главния секретар на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки