Призовката ще идва с SMS, таксата за административно обжалване скочи на 90 лв.

Парламентът прие промени в Административно-процесуалния кодекс

OFFNews 22 юни 2017 в 13:26 3164 0

90 лева ще струва на гражданите и едноличните търговци таксата при касационно обжалване, а 450 лева ще е за държавните органи и организациите.

Таксите в първоинстанционното производство се запазват в досегашния размер.

Повишението на таксите направи парламентът, след като прие промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които бяха прието на първо четене от парламента днес. Законопроектът бе приет с 118 гласа „за“, 1 „против“ и 40 гласа „въздържал се“.

Когато има правен интерес , таксата се предвижда да е 1 процент, но не повече от 3400 лв., а при материален интерес над 10 млн. лв. - 9000 лв. Социално слаби граждани ще бъдат освобождавани от такси.

Електронно

Новият закон предвижда отмяна на подаването на удостоверения на ръка. Въвеждат се мерки за електронно правосъдие, включително електронизация на призовки, книжа и съобщения. Целта е да се предотвратят случаите на неоснователно отлагане на делата в административните съдилища. Така призовките и съобщенията от съда вече ше пристигат по имейл и sms.

Депутатите спориха по повишаване на таксите. ОТ БСП посочиха, че таксите покриват реално извършени разходи, което не може да се каже за предложения законопроект и има предпоставки за дискриминация. Явор Божанов от БСП изтъкна, че с новия закон се отнема и възможността за обжалване на таксите.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ помоли Божанков да обясни разходоопределяща ли е сегашната таксата от 15 лв. за жалба и дали покрива хартията и пощенските разходи, без да се брои работата на хората в цялото съдебно производство. Кирилов изрази съмнение, че парите стигат.

Явор Божанков отговори, че 15 лв. не покриват разходите, но една такса от 9 хил. лв. също може да не покрива разходите.

В крайна сметка Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че размерът на таксите ще бъде обсъден на второ четене и ГЕРБ са отворени за преразглеждане.

С новия закон се създават и допълнителни гаранции срещу бездействието на администрацията, като се предвижда административните съдилища да следят за мълчаливите откази и да изискват доказателство от административните органи за произнасянето им в срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!