Пресякоха търговия с фалшиви български и американски документи за самоличност

OFFNews 24 февруари 2021 в 13:34 1676 0

При специализирана акция за противодействие на престъпността в интернет бе задържан един човек за 72 часа. Операцията е проведена на територията на Шумен, съобщиха от Софийската районна прокуратура. 

Досъдебното производство се води за престъпление по чл. 308 от НК - за съставяне и продажба на американски и български документи за самоличност в интернет пространството. Разплащанията са били единствено във виртуални валути (криптовалути).

За всеки от продадените 230 документа задържаният мъж вземал между 1500-2000 лв. Той е бил само посредник, други хора са изработвали ментетата, посочи шефът на ГДБОП Любомир Янев. Засега те не са задържани, събират се още доказателства.

Претърсени са били три адреса в Шумен, иззети са 1,17343 биткойна, 13 000 лв., 18 карти за директно теглене на виртуални валути, два мобилни телефона, два лаптопа, хард диск, множество снимки на американски и български документи за самоличност. Предстои да се установи дали документите и посочените в тях данни на американски граждани са истински или не, както и какво е тяхното предназначение.

За операцията съобщи по-рано през деня главният прокурор Иван Гешев в туитър. Той написа следното:

"Πpoĸypaтypaтa и ГДБOΠ c нoвa ycпeшнa oпepaция cpeщy зaĸoнoнapyшeниятa в интepнeт пpocтpaнcтвoтo. Πpeceчeнa e тъpгoвия c нeиcтинcĸи aмepиĸaнcĸи и бългapcĸи дoĸyмeнти зa caмoличнocт. Бopбaтa c ĸибepпpecтъпнocттa e пpeдизвиĸaтeлcтвo, c ĸoeтo ce cпpaвямe дoбpe."

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II