Правосъдие за всеки: Сарафов се самоизобличи като лъжец

OFFNews 16 юни 2023 в 16:19 4224 3

Снимка Продължаваме промяната/Пресцентър

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов се е самоизобличил като лъжец, след като през май е заявил, че "по никакъв начин" не желае да става главен прокурор и няма да е кандидат.

Това се посочва в позиция на инициативата "Правосъдие за всеки" след решението на Прокурорската колегия към ВСС именно Сарафов да е и.д. главен прокурор до назначаване на нов обвинител №1. 

"В прав текст на 28 май 2023 г. Борислав Сарафов заявява: „Себе си виждам да остана на мястото, на което съм в момента. (...) По никакъв начин, ако това е въпросът ви, не желая да ставам главен прокурор, няма да бъда кандидат за главен прокурор, няма да желая и да изпълнявам тази длъжност, по никакъв начин", припомнят те и допълват, че лъжците нямат необходимия морален интегритет да заемат такъв пост.

Подобно нещо - че не желае да е главен прокурор, Сарафов каза и в интервю за в. "Дневник" на 18 май. 

"Може би сега е моментът категорично да заявя, че не съм и не желая да бъда кандидат нито за главен прокурор, нито да изпълнявам тази длъжност", заяви тогава той.

Днес преди гласуването на прокурорите към ВСС всички заместници на Гешев бяха попитани дали желаят да участват в процедурата. Единствено Красимира Филипова заяви, че не иска. 

Според "Правосъдие за всеки" е ясно, че се прави нова схема за овладяване на тази длъжност за един явно дълъг "временен период", а после и постоянно, в зависимост от конституционните промени, които предстоят. Според инициативата заседанието на Прокурорската колегия е свикана "набързо и тайно".

"Не е обсъдено въобще дали Сарафов притежава необходимите професионални и нравствени качества да заема, макар и временно, този важен пост, като бланкетно се сочи, че щом е бил зам.-главен прокурор, значи ги притежава, за да заема поста", допълват оттам. 

Според тях всичко случващо се от първи май насам, включително и "този срамен акт от днешния ден", напълно доказва, че длъжността главен прокурор, която служи за все по-явна политическа употреба, следва да се закрие като ненужна и вредна, а ВСС да се реформира из основи.

Нужно е решително намаляване на парламентарната (политическата) квота и нови критерии за избора на членове, както и евентуалното му разделяне на два съвета – Прокурорски и Съдебен, посочват още от инициативата.

Според тях не трябва да се допуска този Висш съдебен съвет да избира нов главен прокурор.

"Днешният избор на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор да бъде обжалван пред ВАС и да се поиска незабавно спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението.
Да се удължи с промяна в Закона за съдебната власт едноседмичният срок, в който ВСС следва да открие процедурата за избор на главен прокурор", призовават от "Правосъдие за всеки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

16.06 2023 в 18:00

А след “атентата” , помните ли му изказването?!

1935

1

Муню

16.06 2023 в 16:26

Гешев също казваше, че няма амбиции и не жалае да става главен прокурор, а само да довърши КТБ.
Явно за да станеш начилник в прокуратурата, да лъжеш е основно качество и необходимост!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки