Правителството със законопроект за разследване на главния прокурор - и заради 70 дела в ЕСЧП

Въвежда се "вътрешен прокурорски контрол" върху действията на прокурора, който разследва главния. Само 13 гласа в Пленума на ВСС ще са нужни за предсрочно освобожване

OFFNews 21 декември 2022 в 20:20 3849 1

министерски съвет

Снимка БТА

Сградата на МС

Одобрен е проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, свързан с повишаване ефективността на наказателното производство, защита в по-голяма степен правата на пострадалите от престъпления и регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

Това реши служебното правителство днес. 

Законопроектът е приет заради над 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека, съобразен е и с препоръките на Комисията за демокрация чрез право към Венецианската комисия от 24 октомври, с предишни становища на Венецианската комисия, както и с редица резолюции и решения на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Предвижда се наказателен съдия от Върховния касационен съд, от апелативен или окръжен съд, с ранг на съдия от ВКС, да ръководи разследването срещу главния прокурор или негов заместник. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип от списък, предварително одобрен от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, ако е дал изрично съгласие за включването му в списъка.

Друго изискване е в последните 7 години да е работил като наказателен съдия.

Въвежда се „вътрешен прокурорски контрол“ върху действията на прокурора, който разследва главния. Той ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия от ВКС, който ще изпълнява длъжността заместник-главен прокурор и ще бъде избиран по същия ред, след като има повдигнато обвинение срещу обвинител №1.

Предлага се разследващи органи в тези случаи да бъдат разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи и разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник ще са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд. А отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции.

Със съпътстващи изменения в Закона за съдебната власт се предвижда намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството, необходимо за избор на председателите на двете върховни съдилища, но при допълнителни изисквания.

Предлаганите изменения в НПК дават също по-пълна и прецизна уредба на фигурите на пострадалия от престъпление и ощетеното юридическо лице.
Въвежда се съдебен контрол в началната фаза на процеса, като обжалването на постановлението за отказ да се образува наказателно производство ще включва всички тежки престъпления, както и такива, чието извършване може да доведе до нарушаване на основни права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

1

Деспин Митрев

21.12 2022 в 23:32

Наскоро състав на ВКС реши, че начинът по който се назначават тройните експертизи по сега действащия закон, нарушава правото на защита на страните!!! Да се смееш ли, да плачеш ли! Едните корумпета ще разследват другите...