Правителството пак иска арестите да остават тайна за 48 часа

OFFNews 10 октомври 2018 в 16:09 4816 5

Правителството отново се опитва да даде възможност на разследващите в рамките на 48 часа да уведомяват единствено адвокат, че човек е задържан. Дори при арест на дете ще има възможност това да остане тайна от близките му, но за не повече 24 часа.

Противоречивите промени са в Наказателно-процесуалния кодекс, но се прокарват през преходните и заключителните разпоредби на Наказателния кодекс.

Това означава, че роднините на арестувания може да разберат за задържането 2 дни след залавянето от полицията. По сегашния ред близките и работодателя на арестанта трябва да бъдат уведомени къде е той. Същото важи и ако арестуваният е дете, но за по-малко време и с едно допълнително условие - това няма да важи не само за адвокат, но и за Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), която трябва да бъде уведомена незабавно.

Кабинетът предлага и за възрастни, и за деца "тайният арест" да бъде възможен в случаите, в които е "налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано".

Решението дали задържането да се запази в тайна ще се взима с мотивирано постановление на прокурора на досъдебното производство. То ще може да се обжалва от обвиняемия или адвоката му пред съда, който пък ще трябва незабавно да разгледа жалбата "еднолично на закрито заседание и да се произнесе". Решението на съда няма да подлежи на обжалване.

Предложението не важи за чужди граждани, които са арестувани у нас - по тяхно искане незабавно се уведомяват консулските органи на съответната държава.

Преди 2 години управляващите пак се опитаха да въведат възможността арест да се пази в тайна за 48 часа. Тогава обаче текстовете бяха сериозно разкритикувани. Дори прокуратурата имаше критики към проекта и обяви, че в проекта сериозни пропуски. През 2016 година официалният мотив на кабинета "Борисов 2" да предложи това изменение беше, че страната ни трябва да въведе европейска директива от 22 октомври 2013 г. Промените обаче така и не бяха приети.

Сега като причина за изменението е посочена същата евродиректива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

5

bobr

30.10 2018 в 00:05

Абе, що лъжат тия, че Директивата от 2013 ги зъдължава да ограничават правото на връзка с роднина при задържне?!!! В Член 6 се казва „МОГАТ”, т.е. АКО ПОИСКАТ да отложат осъществяванеото на тази връзка!!! Мутрата САМОИНИЦИАТИВНО си развързва ръцете за репресии!
ДИРЕКТИВА 2013/48/ЕС ... Член 6
Право на осъществяване на връзка с трети лица по време на периода на задържане
1. Държавите членки гарантират, че през периода на задържане заподозрените или обвиняемите имат право без неоправдано забавяне да осъществят връзка с най-малко едно посочено от тях трето лице, например роднина.
2. Държавите членки могат да ограничат или отложат упражняването на правото по параграф 1 с оглед на императивни изисквания или пропорционални оперативни изисквания.

15914

4

поп Дръвчо

10.10 2018 в 19:14

... а иначе 2 дни те би...ъъъъ, разпитват в мазето на ченгелницата и накрая признаваш и изнасилване, и държавен преврат, и всичко.

14048

3

voododoll

10.10 2018 в 17:36

И трябва! Представете си арестуват ви в подозрени за изнасилване и убийство. Медиите веднага лешоядски подхващат и снимката ви е на всяка първа страница, виртуална или не. Името ви се споменава във всички медии. Обаче се оказва че сте невинен, и ви пускат. Край. Успех в намиране на работа, след като едно търсене в интернет и излизат само тези заглавия. Иван Ивано арестуван за бруталното убийство на самотната майка на 3 деца... примерно.

11866

2

кумчо вълчо

10.10 2018 в 17:03

тия одариха пак дъното

ами после бакнеската тиква да ни риве пак че всички от целия свят го били нахокали

15914

1

поп Дръвчо

10.10 2018 в 16:34

Някой е ходил на обмяна на опит в Турция.