Петимата българи в Лондон заподозрени, че са наблюдавали обекти, вкл. с цел отвличане

OFFNews 26 септември 2023 в 14:32 5158 0

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова

Снимка Би Би Си / фейсбук

Катрин Иванова, Ваня Габерова, Бисер Джамбазов, Орлин Русев, Иван Стоянов (по посока на часовниковата стрелка, от горе вляво)

Петимата българи, обвинени в участие в руска шпионска мрежа в Обединеното кралство, се явиха днес в съда.

За Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се твърди, че са се сговорили да събират информация, която би била полезна за врага.

Твърди се още, че в периода август 2020 г.-февруари 2023 г. те са извършвали наблюдение на лица и места, които са били обект на посегателство от страна на Русия.

Заподозрените са задържани под стража от февруари т.г. досега.

Твърди се, че дейностите им по наблюдение очевидно са имали за цел да подпомогнат Русия в провеждането на враждебни действия срещу целите, включително потенциални отвличания, съобщава Би Би Си.

Задържаните не направиха изявления пред Уестминстърския магистратски съд, където се явиха днес чрез видеовръзка от четири различни затвора.

И петимата обвиняеми запазиха мълчание, освен че потвърдиха имената и рождените си дати.

Служители на столичната полиция за борба с тероризма ги арестуваха през февруари по силата на Закона за служебната тайна.

Обвиняемите са:

Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
Катрин Иванова, на 31 г., от същия адрес в Хароу
Иван Стоянов, 31 г., от Грийнфорд, Западен Лондон
Ваня Габерова, 29 г., от Чърчуей, Северозападен Лондон

Описвайки обвиненията, прокурор Катрин Селби заяви, че "оперативният център в тази страна (Великобритания, б.р.) за престъплението шпионаж" е бил собственост на Русев.

Неговият домашен адрес е бил във вече затворена къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмут.

Твърди се, че Орлин Русев е организирал и ръководил шпионските операции на клетката от Обединеното кралство и че тези операции са се провеждали в Обединеното кралство и Европа.

Ян Марсалек

Петимата българи са обвинени, че са участвали в заговор с "лице, известно като" Ян Марсалек. Той не е обвиняем по делото. Твърди се, че Русев е получавал задачи от чужбина от лице, известно с името Ян Марсалек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови