Петима отиват на съд за данъчни престъпления

OFFNews 29 октомври 2020 в 12:13 1841 1

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу петима души за участие в престъпен сговор за данъчни престъпления, действал на територията на страната повече от 2 г.

През януари 2013 г. семейство от Плевен (баща, син и дъщеря) се договорили да издават фалшиви фактури за доставки на стоки и услуги. Предоставяли ги срещу заплащане на търговски дружества, които да си приспадат значителни суми от ДДС.

Към наказателна отговорност са подведени и двама „клиенти“, представители на три дружества с реална стопанска дейност и висок оборот.

Семейното трио организирало верига от над 15 кухи фирми, които да издават фиктивните фактури за доставки. “Клиентите“  вписвали фактурите в дневниците си за покупки, както и в подаваните пред НАП справки-декларации по Закона за ДДС. Единият от бизнесмените внесъл за 19 месеца успешна работа на управляваното от него дружество 54.01 лв. ДДС, сочат събраните доказателствата по делото.

Кухите фирми били регистрирани на безработни или на хора с ниски доходи срещу неголеми суми - от 200 до 400 лв. Счетоводството на престъпното сдружение било възложено на дъщерята в семейството. С развитие на дейността счетоводният офис бил преместен от Плевен в София.

Фалшивите фактури били на различна стойност, която била определяна от представителите на действащите търговски дружества. За да не будят съмнение декларираните недействителни сделки, фирмите превеждали по банков път на съответната фирма-фантом фактурираните суми с начислен ДДС. Счетоводителката незабавно изтегляла парите и ги връщала в брой на купувача, но удържала за услугата 25% от „спестения“ ДДС.

Дейността на обвиняемите била прекратена през февруари 2015 г. На бюджета е била нанесена вреда от над 220 000 лв.

Предадените на съд са с наложени парични гаранции в размер от 5000 до 15 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови