Отново задържаха насилника, обезобразил момиче в Стара Загора

OFFNews 30 юли 2023 в 08:52 20248 5

Полиция

Снимка БГНЕС/архив

Георги Николаев, който наряза с макетно ножче младо момиче в Стара Загора, е задържан отново рано тази сутрин, съобщи БНТ. Той работи като охрана в известно заведение в града.

Престъплението е извършено на 26 юни. Първоначално районният съд постановява задържане под стража на обвиняемия, но горната инстанция изменя мярката за неотклонение и той е пуснат на свобода, след като телесната повреда е преквалифицирана от средна на лека. 

Описаните увреждания на пострадалата, поотделно и в съвкупност, са причинили на същата временно разстройство на здравето, неопасно за живота - лека телесна повреда. Според разпоредбите на Наказателния кодекс при лека телесна повреда се преследва по реда на частното обвинение (завеждане на наказателно дело от пострадалото лице). Това обстоятелство не позволява спрямо същия да бъде взета каквато и да е мярка за процесуална принуда, включително и „Задържане под стража“, поради което обвиняемият е освободен, обясняват от съда. 

Днес от Районна прокуратура – Стара Загора обявиха, че 26-годишният Г. Г. - вероятно "Николаев" е презимето на мъжа, според делата в окръжния съд инициалите са Г.Н.Г., е бил задържан за 72 часа след укриване, около 7,30 часа сутринта на входа на града. Пътувал е в автомобил. Предявени са му обвинения за това, "че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение". 

Разпитани са свидетели и са събрани писмени доказателства. Наблюдаващият прокурор е постановил и мярка "забрана на лицето да напуска територията на България". 

 Г.Г. е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. 

Предстои Районна прокуратура – Стара Загора да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Г.Г.

Утре в града е организирано шествие в подкрепа на малтретираното 18-годишно момиче от 18.00 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

5

123

30.07 2023 в 12:05

''Отново задържаха насилника, обезобразил момиче в Стара Загора"

Тоя защо е бил на свобода?

17439

4

мнение от IP

30.07 2023 в 11:22

Днес Сарафов се е изказал в стил "дайте да дадем" за гражданите и прокуратурата. Но не е ли работа на прокурорите и съдиите САМИ да стигат до извода, че това е садизъм в най-чист вид? Толкова ли не могат да си представят, че това не е просто изблик на моментен гняв при спречкване, а садистично измислено мъчение? Дори сега е задържан за заплаха за убийство, а не за престъпление, извършено по особено жесток начин. Ами ако не беше заплашвал жертвата, а "само" я беше нарязал?? Ами ако близките не бяха посмели да направят случая публично достояние?

22548

3

dolivo

30.07 2023 в 09:34

да е нямало нещо 50 нюанса сиво?

Заиграване отишло на садизъм?

Едва ли това са имали предвид съдиите

По-скоро шуробаджанащина

Във всеки случай, това трябва да се разгледа много внимателно, защото това си направо като пътечката на масов убиец по стълбата на десенсетизацията и вдигане на мизата с цел по силна друсня

2550

2

alfakentavur

30.07 2023 в 09:23

Ако се скарам с някой, сбием се, ударя го, той падне и се удари лошо, но без да си счупи нищо, и това е лека телесна повреда. Имало е сборичкване - не е ясно кой е започнал, кой е виновен и т.н. Може да ме пуснат.

Но какво имаме тук - съзнателно и продължително инквизиране на момиче от охранител. Без значение степента на телесните повреди, това е сериозно престъпление и такива хора не бива да бъдат освобождавани така лесно и само защото телесната повреда била лека, а не средна.
Дали не опираме пак до безнаказаността на домашното насилие?

Нали за това съдиите са хора, а не изкуствен интелект. Но той все повече навлиза в правото. И съм сигурен, че достатъчно усъвършенстван изкуствен интелект не би постановил освобождаване в такъв случай.

1000

1

PaulPierce

30.07 2023 в 09:08

Каква точно е фактическата и правна сложност след 400 шева? Ако подобен случай е сложен за тези господа и дами, може би са объркали професията си
 
X

Да помогнем на украинските деца!