Отмениха наказанието на полицая, уволнен след катастрофата с бащата на президента

OFFNews 22 ноември 2018 в 10:26 2531 0

Отмениха наказанието на полицая, уволнен след катастрофата с бащата на президента

Състав на Административния съд в Хасково отмени наказанието на бившия началник на РУ - Харманли към ОД на МВР - Хасково Неделчо Кирилов, което му бе наложено във връзка с пътния инцидент с бащата на президента Румен Радев - Георги на 17 август т. г., съобщава Нова тв, позовавайки се на съда.

Кирилов е бил наказан от директора на ОД на МВР - Хасково дисциплинарно с "порицание" за срок от една година.

Основанията за санкцията са били, че Кирилов не е упражнил контрол при документирането и обработването на пътния инцидент, не предприел дисциплинарни мерки спрямо обработвалите катастрофата служители и не изискал документация от ПТП-то.

Съдът счита, че издадената заповед за наказанието е незаконосъобразна, поради извършено съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Той установява нарушение на разпоредба, според която при определяне на вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид тежестта на нарушението и настъпилите от него последици. Имат се предвид също така и обстоятелствата, при които е извършено, формата на вината и цялостното поведение на държавния служител по време на службата.

Съдебният състав намира в тази връзка, че цялостното поведение на служителя по време на служба не е било взето предвид при налагане на наказание над установения в закона минимален размер, пише в съдебното решение.

Друг мотив е, че наказващият орган не е обсъдил и взел предвид становище на началник сектор към ОД на МВР - Хасково, в което е посочено, че предложеният в справката на комисията максимален размер на наказанието порицание на инспектор Кирилов за срок от една година е необосновано висок.

Решението на съда в Хасково подлежи на касационно обжалване пред ВАС.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София