Осъдиха 13 души за данъчни престъпления за милиони

OFFNews 08 юли 2021 в 09:23 2455 0

Специализираната прокуратура постигна 13 осъдителни присъди по дело срещу организирана престъпна група за данъчни престъпления, от които държавната хазна е била ощетена с няколко милиона лева.

Двама от подсъдимите получиха наказания от по 6 г. лишаване от свобода, трима - затвор от по 5 г. и един - 4 г. На останалите осъдени са наложени присъди между 1 и 3 г. лишаване от свобода с отложено изпълнение на наказанието за срок между 3 и 5 г.

Специализираният наказателен съд постанови и конфискация на част от имуществото на трима от подсъдимите.

Делото е било внесено от Окръжната прокуратура в Пловдив срещу 18 души. Освен за участие в ОПГ за избягване на данъчни задължения, те са обвинени и за множество престъпления, свързани с невнесен ДДС от доставки, касаещи симулативни и фиктивни сделки по ВОД (Вътреобщностни доставки в ЕС) с огромни количества захар.

В хода на делото са събрани над 240 тома с доказателства и са разпитани над 630 свидетели.

При разглеждане на делото в съдебна фаза са изслушани и приети заключенията на вещи лица по сложни данъчни и счетоводни експертизи, при които са изследвани множество данъчни книжа, свързани с разследваните престъпления. Предявявани са множество веществени доказателства, веднъж се е наложила и смяна на съдебния състав.

Присъдите на Специализирания наказателен съд не са окончателни и могат да се обжалват пред Апелативния специализиран съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови