Окончателно: ВАС касира избора за кмет на Панагюрище, спечелен с 18 гласа

Съдът лично е броил гласовете

Мая Младенова 21 февруари 2024 в 09:28 1404 0

ВАС

Снимка БГНЕС

ВАС

Изборът на кмет на Панагюрище бе окончателно отменен, след като най-висшата съдебна инстанция, Върховният административен съд (ВАС), остави в сила решението на Административен съд–Пазарджик. Решението обявява избора за кмет на Панагюрище на втория тур на местните избори на 5.11.2023 г. за недействителен.

Административно дело №12366 от 2023 г. е образувано пред ВАС по жалби на Желязко Гагов, обявен за кмет от ОИК–Панагюрище, и на Общинската избирателна комисия.

Върховните магистрати приемат, че правилно при установените от първоинстанционния съд нарушения на Изборния кодекс е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на обявения избор.

Касационният състав на ВАС приема, че няма допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, налагащи отмяна на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане. Административен съд–Пазарджик последователно е разгледал, допуснал и анализирал събраните доказателства, няма допуснати нарушения при процесуалните срокове и преценките. Всяко процесуално действие е обективирано в разпореждане или изрично мотивирано определение, което да даде възможност на страните да съобразят своето процесуално поведение при събиране на доказателства, оспорването им или допускане на други, пише в съобщение на ВАС до медиите.

„Само като допълнение следва да се отбележи, че констатираните от експертизата допуснати нарушения наистина сами по себе си не могат да променят изборния резултат, но допълнени към вече констатираните сериозни нарушения в Секция 25 само допринасят към вече изведения извод за опорочен избор на втори тур за кмет в община Панагюрище“, пише в окончателното решение на ВАС.

За преброяване на бюлетините, независимо от техния брой, при такава малка разлика в община като Панагюрище - само 18 бр., е задължителна проверката лично от съда. Още повече като гаранция за невъзможност отново да се третират от други лица, било то и вещи лица. В настоящият случай първоинстанционният съд е направил много повече – лично, в присъствие на страните и техните процесуални представители, е направил проверка на всички изборни книжа в спорната секция 25, пишат от ВАС.

Напълно неоснователни са оплакванията в касационната жалба за недопустимост на исканията за повторно преброяване и проверка на спорните секции. В конкретния случай правилна е преценката на първата инстанция както на изложените спорни обстоятелства, така и за необходимите процесуални действия, допустими доказателства и доказателствени искания, посочва съдът.

Решението на ВАС е окончателно.

Изборът на Желязко Гагов беляза края на управлението на Никола Белишки в Панагюрище, който бе кмет три мандата.

Гагов спечели втория тур с разлика от едва 18 гласа. Кметските избори в Панагюрище бяха обявени за недействителни с дело, образувано в Пазарджишкия административен съд по жалба от загубилия кандидат за кмет Никола Белишки.

Предстои насрочване на нови избори за кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови