Окончателно: Фигурата на спецпрокурор, разследващ главния, противоречи на Конституцията

Георги Ангелов 11 май 2021 в 19:15 2928 0

Снимка Александра Маркарян

Конституционният съд обяви за противоконституционна фигурата на прокурора, който да разследва главния прокурор и неговите заместници. Само един от съдиите - бившият премиер Филип Димитров - е бил на особено мнение.

Конституционните съдии се произнесоха в сравнително кратък срок, защото промените в Закона за съдебната власт и Наказателно- процесуалния кодекс, приети по идея на ГЕРБ на финала на 44-тото Народно събрание, предвиждаха тримесечен срок за избора на т.нар. специален прокурор.

Становището на президента Радев, който прати, както го нарича той, особения прокурор в Конституционния съд, с мотива, че това е фигура, противоречаща на основния закон, беше споделено и от юристите, до които съдът се допита. Така смятат главният прокурор Иван Гешев и Висшият съдебен съвет.

Според конституционните съдии без промяна на основния закон не може да се създаде държавен орган, който да бъде считан за част от прокуратурата, но същевременно да е изключен от общия ред за контрол в нейната вътрешна система, предвиден в конституцията.

„Основните характеристики на статуса и правомощията на този нов орган обосновават извод, че той е замислен и създаден от законодателя като държавен орган с извънреден характер, а това е конституционно нетърпимо", пише в становището на мнозинството.

И още „създаденият нов орган на прокуратурата вместо да осигурява гаранции за независимостта на разследването срещу главния прокурор или негов заместник, буди сериозни съмнения относно постигане на декларираната от законодателя цел“.

Заради висящото дело в Конституционния съд Висшият съдебен съвет „замрази“ процедурата за избор на специалния прокурор.

След днешното решения тя трябва да бъде окончателно прекратена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови