Охридският съд отложи делото за пребития Християн Пендиков

OFFNews 31 май 2023 в 15:32 1182 0

Пендиков

Снимка БГНЕС

Христиан Пендиков пред съда.

Съдът в Охрид отложи за 12 юли делото на пребития шеф на българския културен център там "Цар Борис Трети" Христиан Пендиков, след като един от нападателите му Илия Спасески и адвокатът му напуснаха съдебната зала.

Повод за реакцията им стана отказът на съдията да отложи делото, съобщи БГНЕС.

Пендиков бе пребит на 19 януари в родния му град Охрид и днес бе първото заседание по делото, на което той присъства. След инцидента от местната прокуратура съобщиха, че престъплението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков.

По време на последното съдебно заседание Илия Спасески с гордост обяви, че "разбира обвинението, но не се чувства виновен". При побоя случаен минувач извикал да спрат, а обвиняемият Спасески отговорил: "Не си заслужава за българин да викаш полиция", и заедно с още един нападател продължили да налагат Пендиков. 

Пендиков бе секретар на местното българско сдружение, което заедно с всички останали в страната вече е закрито от властите в Скопие. Преди това на няколко пъти срещу клуба имаше стрелба и вандалски посегателства. 

"Вече съм по-добре. Има още медицински изследвания, които трябва да направя. Имам два спукани прешлена. Лично не се страхувам. Но няма как да се чувстваш добре, след като си получил десетки смъртни заплахи на личния си профил", коментира Христиан Пендиков на излизане от съдебната зала днес.

Той се лекува в България.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите