Офицер от НСО, Весо Брадата и още двама отиват на съд за убийството на брокерката Станка Марангозова

OFFNews 25 август 2021 в 11:18 3508 0

Военно-окръжна прокуратура - София внесе в съда обвинителен акт срещу четирима души за умишленото убийство на брокерката Станка Марангозова, извършено на 10 октомври 2019 г. в София. 

Един от обвиняемите - подполковник Борис Иванов, е служител на Национална служба за охрана (НСО) по време на убийството. Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици.

Точно заради разкриването на Борис Иванов като основен участник в организирането на покушението срещу Марангозова главният прокурор Иван Гешев обяви, че вече няма доверие в НСО и охраната му бе прехвърлена на Бюрото по защита.

Като извършил на убийството е обвинен Петър Костов. Срещу него има доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. „Младост“. Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета държал пистолет със заглушител. След като жената свалила стъклото, той я застрелял с три куршума в главата. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта. Костов се опитал да прикрие следите като изгорил дрехите си.

Другите трима обвиняеми - Борис Иванов, Иво Масларов и Веселин Денков, известен като Весо Брадата, са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. В хода на досъдебното производство е установено, че Денков е осигурил парите, които чрез Иво Масларов са били предадени на служителя на НСО и на извършителя на убийството Петър Костов.

Весо Брадата, който е собственик на култовото столично заведение "Воденицата", нашумя покрай акцията на Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която му предяви иск за 11 686 736.53 лв. и още 7 имота. Денков бе подозиран и като финансов помагач на антиправителствените протести от м.г. 

Доведеният син на бившия социален министър Емилия Масларова - Иво Масларов, пък бе издирван от Интерпол като поръчител на убийството на Марангозова.

За престъплението са били осигурени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен във водоем край софийското село Чепинци.

46-годишната Станка Марангозова е била следена близо месец, включително с тракер за определяне на местонахождението й.

След убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

Освен като подбудител и помагач в извършването на убийството, бившият служител на НСО е привлечен към наказателна отговорност за държане на наркотици и боеприпаси, както и за участие в ОПГ за разпространение на дрога.

Разпитани са над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда затвор от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!