Очаква се Северин да бъде върнат у нас тази седмица

OFFNews 15 октомври 2018 в 10:51 1894 0

Очаква се Северин да бъде върнат у нас тази седмица

Обвиненият за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова трябва да бъде върнат в България тази седмица.

Миналата седмица стана ясно, че в Министерството на правосъдието е получено официалното съгласие на немската прокуратура за предаване на Северин Красимиров. Тогава беше започната и процедурата по фактическото предаване и конвоирането му, което се очаква да стане най-рано тази седмица.

На запитване на властите в Германия българското правителство е уверило, че задържаният ще бъде настанен в помещение, отговарящи на европейските стандарти - с площ 4 кв. метра и самостоятелен санитарен възел.

Северин Красимиров да бъде екстрадиран от германските власти с полет от Хамбург до София, а от там ще бъде поет от българските власти, които ще го прехвърлят в Русе, съобщава Нова тв.

Разследващите у нас засега нямат следи Северин да е имал и съучастник, въпреки твърденията на негови съседи, че деянието не е извършено само от него.

Пред съда в Германия Северин е заявил, че под влиянието на алкохол и наркотици е "ударил жертвата" и я е "хвърлил в храсталак". Той обаче отрича, че е искал да убие Маринова и твърди, че не я е изнасилвал, става ясно от прессъобщение на съда в Целе.

Пред Нова тв тази сутрин военният министър Красимир Каракачанов поиска отпадане на процедурата по съкратено съдебно следствие, при която при признаване на вина, от присъдата на подсъдимите отпада 1/3. 

„Още през 2016 година предложихме тази промяна и преразглеждането на т. нар. „институт за съкратеното следствие”. Както виждате опитите да се правим на прекалено либерални и прекалено хуманни в подобни престъпления и да променяме законите според някаква европейска конюнктура, какъвто е случаят от 2010 година с промяната на НПК и намаляването на присъдите на подобни хора не води до нищо добро”, аргументира се вицепремиерът. 

Ако задържаният за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров бъде осъден по тази процедура след като признае вината си, това означава, че той може да получи присъда от 30 години и след 15 -20 години да поиска помилване.

Според Каракачанов тази възможност е много реална, но в същото време не може да се очаква, че осъдените за толкова тежки престъпления ще се поправят в затвора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови