Обвиниха кмета на Септември, плащал скъпо за незапочнал ремонт

OFFNews Последна промяна на 16 април 2019 в 14:12 1702 1

Специализираната прокуратура предяви обвинение за безстопанственост на кмета на Септември Марин Рачев. Със седем деяния той е причинил вреда на общината за 226 528.24 лева. 

Обвинението касае изпълнението на договор от 28 април 2017 г. по обществена поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на  община Септември“, сключен между общината като възложител и "Консорциум ремонти и възстановяване-Септември“ ДЗЗД - като изпълнител. Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени. 

Материалите по този казус бяха отделени от наказателното производство срещу Марин Рачев, което заради огромния си обем бе разделено. Обвинен за длъжностно престъпление по същото производство е и зам.-кметът на община „Септември“ Явор Митев. Докато замествал кмета Рачев, той сключил анекс към Договор №117/28.04.2017 г. по
обществената поръчка с предмет: “Ремонт на пътна и улична мрежа на територията на Община Септември“ за сумата от 1 000 000 лева, без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага за ДЗЗД “Консорциум ремонти и възстановяване - Септември“. 

Митев е обвинен и за това, че през лятото на 2018 г. (като е бил длъжен, съгласно чл.154 от Закона за съдебната власт) не е оказал съдействие на водещите разследването срещу обвиняемия Рачев при проведените на
територията на общината процесуално-следствени действия. 

Обвинения по досъдебното производство са повдигнати на още две лица - на Ангел Бончев, директор на Дирекция “Транспорт и околна среда“ (ТОС) в община „Септември“, и на Станой Милов - специалист „Инвеститорски контрол”
в отдел „Строителство” при дирекция „Архитектура и териториално устройство” в общината. Те са привлечени към наказателна отговорност за документни престъпления – за това, че съставили протоколи за извършени в пълен обем и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти по Договор №117/28.04.2017 г., при положение, че тези работи били или частично изпълнени, или изцяло неизпълнени (престъпление по чл.311 ал.1 от
НК). 

По отношение на Рачев и Митев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лева, а на Бончев и Милов – по 5000 лева.