Обвиненият за стрелбата по сина на Киро Японеца остава в ареста

Александра Маркарян 05 май 2015 в 20:30 7332 1

Марин Петров, обвиняем за стрелбата по сина на Киро Японеца - Януш

Снимка Булфото/Стефан Марков

Марин Петров, обвиняем за стрелбата по сина на Киро Японеца - Януш, в съда

Марин Петров - обвиняем за стрелбата по сина на Кирил Кирилов - Киро Японеца - остава в ареста, реши тази вечер Софийският градски съд, който постанови най-тежката мярка "задържане под стража", поискана от прокуратурата.

Обвиненията срещу Марин Петров са за опит за умишлено убийство и незаконно притежаване на пистолет.

Синът на Японеца Януш беше прострелян след престрелка пред дома на баща си в столичния квартал „Факултета“. Януш е стабилизиран и е без опасност за живота.

Януш беше прострелян на 2 май, в следобедните часове, в кв. "Факултета" по време на протест пред къщата на Японеца. При пристигането на три луксозни автомобила - два "Мерцедес"-а и един "Ауди", в които били Японеца и синовете му Януш и Сотир, била открита стрелба. На мястото на безредицата пристигнали полицаи от Трето районно управление на полицията, които по-късно са свидетелствали. Простреляният Януш е откаран във ВМА без опасност за живота.

Един от свидетелствалите полицаи - Борислав Борисов - твърди, че е видял как 58-годишният Марин Петров стреля. Той заявява също, че е видял, че куршумът ранява Януш - теза, в която защитата на Петров днес се усъмни. "Не е възможно човек да види как някой стреля и, едновременно с това, да проследи изстрела и да види къде попада той. Освен това тези показания са дадени от полицая днес, а всички останали свидетели са разпитани на 3 май. Тези свидетелски показания са манипулирани. Съмнение хвърля и фактът, че този полицай твърди, че случилото се е станало между 15 и 15.30 ч. в събота, 2 май, а всички останали свидетели говорят за 16.30 - 17 ч."

Защитата се позова и на показанията на Японеца и сина му Януш, според които стрелецът е не Марин Петров, а племенникът на Японеца Георги Петров, който отрича да е извършил покушението. Адвокатът му заяви още, че прокуратурата е пропуснала да отбележи, че е иззет не само един пистолет, а два и вторият е газов, който е бил преправен.

Съдът прие за достатъчни доказателства фактите, че по дланите на обвиняемия са открити следи от барут и свидетелските показания на очевидци.

Ако 58-годишният Марин Петров - жител на "Факултета", семеен с три дъщери и работещ като общ работник - бъде осъден за опит за умишлено убийство той може да получи присъда 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови