Надежда Йорданова подписа допълнителен протокол за борба с киберпрестъпността

OFFNews Последна промяна на 12 май 2022 в 17:40 1425 1

Снимка Фейсбук

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова подписа Допълнителния протокол към Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа, съобщи тя на страницата на "Демократична България" във фейсбук.

Протоколът цели подобряване на сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за целите на наказателния процес и създава по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни.

"Подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства е въпрос от голямо значение за наказателното производство. Повече от 80% от всички наказателни производства изискват събиране на електронни доказателства. В значителен брой случаи такива данни са необходими, за да помогнат правоприлагащите и съдебните органи да доведат усилията си до успешен резултат.


Статистическите данни показват, че повече от половината от всички разследвания се нуждаят от трансграничен достъп до електронни доказателства. Интернет създаде условия за избягване от правосъдието. Консолидиран отговор се очаква дълго от нашите съдебни и правоприлагащи колеги за пряко и експедитивно сътрудничество между тях и доставчиците на услуги. По рано днес подписах и Протокол за заплащане на доброволни вноски от страна на България в полза на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека", пише Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови