Над 80% от законите се променят още през първата година след обнародването им, показва проучване

OFFNews 11 октомври 2017 в 15:59 11671 0

Над 80% от законите се променят още през първата година след обнародването им, показва проучване

Над 80% от законите се променят още през първата година след обнародването им. Това показва проучване на Юридически барометър, което отчита запазване на някои тенденции при законодателството. 

Според изследването през периода януари – юни 2017 г. са обнародвани 20 закона, от които 17 законопроекта за изменение и допълнение и 3 ратификации. Това е най-малкият брой закони от началото на изследването. Обяснение за по-слабата законодателна активност на НС може да се търси в предсрочното прекратяване На мандата на 43. НС и произвеждането на избори за народни представители.

Броят е по-малък и в сравнение с другите два периода, в които е функционирало служебно правителство: януари – юни 2013 – 36 обнародвани закона; юли – декември 2014 г. – 41 обнародвани закона.

Въпреки по-малкия брой закони, някои от наблюдаваните тенденции в работата на Народното събрание, се потвърждават и през настоящия период. Наред с това, два иновативни подхода правят впечатление в работата на 44. НС.

Като продължаващ проблем се откроява този, че почти всеки закон се изменя и допълва повече от веднъж годишно. Над 80% от законите се променят още през първата година след обнародването им. Над 1/3 от законите влизат в сила от деня на обнародването (а не 3 дни по-късно, както е конституционното правило), след като престояват в НС понякога повече от година.

Такъв пример са промените в Закона за акцизите и данъчните складове, който е престоял в Народното събрание 411 дни, но влиза в сила от деня на обнародването.

В новото Народно събрание има и две иновативни практики. 

Едната е внасяне на важни законопроекти от народните представители вместо от Министерския съвет – процесуални закони, устройствени закони. 

Вторият пример е внасяне на противоречиви законодателни предложения като част от законопроект с оглед насочване на дискусията и отклоняване на вниманието от други предложения.

Такъв пример са промените в Закона за съдебната власт за т.нар. "кариерни бонуси" на бившите изборни членове на ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови