МВР се оплака на ВСС, че спецпрокуратурата отменя планирани акции срещу престъпни групи

OFFNews 25 октомври 2021 в 15:29 1817 0

Снимка БТА/Архив

Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров изпрати писмо до Инспектората към Висшия съдебен съвет, в което твърди, че има затруднения в разследването на организирани престъпни групи. Причината е в спирането или забавянето на 25 досъдебни производства, водени от служители на ГДБОП, от Специализираната прокуратура.

В писмото си комисар Тодоров посочва 25 досъдебни производства, при които има забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици.

Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции за задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите са отменяни от наблюдаващите прокурори. Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други, допълва той.

Главният секретар на МВР пише, че това създава затруднения в разследването на престъпните групи - прекомерното забавяне на операции по задържането им води до тяхното преструктуриране, до отказ на свидетели (с тайна и явна самоличност) от показания, дадени по досъдебни производства, изчерпване на сроковете за експлоатация на специални разузнавателни средства и други.

Вече е факт и недоволство от пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено, както и съответно преминаването в съдебна фаза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша