Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МС и правосъдното министерство искат по-солидни наказания за компютърни престъпления

OFFNews 16 февруари 2022 в 15:03 1885 0

Правителството и правосъдното министерство предлагат изменение в Наказателния кодекс във връзка с компютърните престъпления. Предложението е обусловено от факта, че през последното десетилетие компютърните престъпления в ЕС и у нас са се увеличили значително и ежедневно ставаме свидетели на мащабни и разнородни кибератаки, нанасящи огромни щети на компании и интернет потребители, обясняват от МС.

Затова е особено важно за нормалното функциониране на държавата да бъде осигурена безпроблемна работа както на държавния апарат и обектите от стратегическо значение в различните структуроопределящи сектори, така и на частния сектор. И това става чрез по-добра наказателно правна защита срещу компютърните и компютърно свързаните престъпления, при които не само неправомерно се достъпва дадена информационна система, но и данните в нея се увреждат или унищожават, се посочва в съобщението на правителствения пресцентър.

Промяната в НК се прави с цел пълното транспониране на Директива 2013/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 12 август 2013 г. за атаките срещу информационните системи и за замяна на Рамково решение 2005/222/ПВР на Съвета. Измененията предвиждат по-високи наказания с оглед постигане на съответствие между обществената опасност на тези престъпления и предвидените от закона наказания.

Друга група изменения включва актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, както и детската сексуална онлайн експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews