Лаура Кьовеши идва у нас заради високата корупция

OFFNews 13 март 2022 в 20:23 4368 2

Следващата седмица по покана на премиера Кирил Петков у нас пристига европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова пред Нова тв.

От думите й се разбра, че двамата ще обсъдят как най-добре да противодействаме на "високата" корупция, особено когато е свързана с европейски средства". Йорданова напомни, че се работи върху това антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори при констатиране на злоупотреба с европейски средства.

Идната сряда пък парламентът ще разгледа на първо четене проекта за промени в Закона за съдебната власт, който предвижда закриването на специализираното правосъдие и премахването на кариерните бонуси на членовете на ВСС.

Правосъдният министър обясни още, че въпросът за смяната на главния прокурор не е отишъл на заден план заради войната в Украйна.

"Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа", посочи Надежда Йорданова.

Според нея ВСС е изправен пред исторически тест да покаже дали е съставен от хора с гръбнак.

"Процедурните вратички ги очаквахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия в парламента. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт. Не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като "правно нищо", бе категорична Йорданова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

2

230 млрд баксов

14.03 2022 в 08:33

"Йорданова напомни, че се работи върху това антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори при констатиране на злоупотреба с европейски средства."

На 100%мутроКрадеца му се пече яйце на г*за, затова напира за нови избори.

-1200

1

Vas_sashk

14.03 2022 в 00:32

Да не стане грешка и да погне Премиер Лъжеца, Финансо Крадеца и Грипена ?